SOS: Ak budeme v NR SR, vzdáme sa polovice platov

20.02.2012 Bratislava

Bratislava 20. februára (TASR) - Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) by mal odstúpiť zo svojej funkcie a vzdať sa svojho platu za mesiac február. Vyzvala ho dnes k tomu mimoparlamentná Strana občanov Slovenska (SOS) zdôvodňujúc to jeho údajným zlyhaním pri riešení problémov vo Finančnej správe SR.

\"Ivan Mikloš nezvládol situáciu vo svojom rezorte,\" komentovala výzvu SOS podpredsedníčka strany Mária Rusňáková. Jej výčitky smerovali napríklad aj na adresu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Dôvodom sú medializované informácie o tom, že šéf slovenského zdravotníctva mal hľadať poradcov na nákup majetku za 15 miliónov eur. \"Považujem to za veľké faux pas pre pána ministra. Otriasol sa, kauza sa zamietla, zmluva sa zrušila a nikto to nevysvetlil,\" doplnila.

Ak sa SOS dostane do Národnej rady (NR) SR, jej poslanci sľubujú, že sa vzdajú polovice svojich platov. Mzdu nebudú poberať počas dvoch rokov alebo sa vzdajú polovice sumy na celé štvorročné volebné obdobie. Ich plat by však v takom prípade neprepadol v prospech štátu, ale šiel by na podporu sociálne slabších rodín. O prerozdelení peňazí by sa rozhodlo aj za pomoci webu poslancibezplatu.sk. \"Ak by sme mali desať poslancov v parlamente, pričom plat jedného je aj s paušálnymi náhradami vyše 3600 eur, mesačne by to bolo 36.000 eur,\" poukázal predseda SOS Peter Marček.

Pridať sa k tomuto záväzku dnes strana vyzvala aj ďalšie politické subjekty. SOS by sa chcela však ešte pred voľbami stretnúť osobitne aj s niektorými mimoparlamentnými stranami. Zámerom je spoločne vyzvať občanov, aby dali v marci šancu novým stranám na úkor parlamentných.

Marček pritom potvrdil, že rokovania s mimoparlamentnými stranami už prebehli aj doteraz. Strana 99 percent ponúkala SOS, aby odstúpila z volieb a vyzvala ľudí podporovať stranu Aleny Dušatkovej, avšak podľa neho strana zrejme na takúto výzvu nepristúpi.

Jeden z lídrov 99 percent Ivan Weiss sa však podľa neho mal obrátiť na SOS aj s inou výzvou, a to ešte pred vznikom hnutia, ktorého jednotkou je Alena Dušatková. \"Ponúkol, že by vstúpili ich ľudia do našej strany, vytvorili by sme spoločnú stranu a o kampaň sa postarajú. Dokonca mi povedal aj sumu 10 miliónov eur, ktorú chcú do toho investovať,\" priblížil Marček s tým, že ponuku aj zvažoval. Keď však pochopil, že by súčasné vedenie SOS prišlo o rozhodovaciu moc, ponuku odmietol.
 

Vyberte región